داده پردازی آرین سیستم | نرم افزار ERP | Automation | BPMS
عضویت در خبرنامه

مفهوم قرارداد epc

معرفی جایگاه قرارداد EPC در سازمان‌ها

قرارداد EPC نوعی قرارداد پیمانکاری است، که در آن پیمانکار علاوه بر طراحی، تهیه تجهیزات و ساخت پروژه، مسئول تامین مالی آن نیز می‌باشد. پس از اتمام پروژه، پیمانکار هزینه‌های خود به همراه سود سرمایه گذاری را دریافت می‌کند. دولت از این نوع قرارداد برای تسریع اجرای پروژه‌های بزرگ و استراتژیک در حوزه‌هایی مانند انرژی، نفت و فولاد استفاده می‌کند.
در این مقاله به معرفی ویژگی‌های قرارداد EPC، تاریخ قطعی اتمام و فازهای قرارداد EPC، مزایا و معایب قرارداد EPC و … می‌پردازیم.

قرارداد EPC چگونه قراردادی است؟ با توجه به بالا بودن هزینه پروژه و پیچیده بودن آن و همچنین درگیر بودن کارفرمایان، کارفرمایان ترجیح می‌دهند که تمام مسئولیت پروژه را به پیمانکار محول نمایند، در واقع با این سیاست جدید، کارفرمایان به سیاست‌های کلان می‌پردازند و مدیریت و راه اندازی واحد خود را به پیمانکار می‌سپارند.

در مقاله تلاش شده است که به موضوع قراردادهای EPC و نرم افزار مدیریت قراردادها بپردازیم. نرم افزار مدیریت قراردادها یک وسیله کاربردی است که مدیریت کردن قراردادها را تسهیل می‌بخشد و توانایی منحصر به فردی به شرکت می‌دهد، در واقع به وسیله این نرم افزار می‌توانیم هزینه‌ها را کنترل و صورت وضعیت، دریافت‌ها و پرداخت‌ها را مدیریت کنیم.

خواندن مقاله قرارداد EPC را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

مدیران مالی
حسابداران
دانشجویان رشته حسابداری
کارفرمایان و پیمانکاران

قرارداد EPC به چه معنی است؟

در این روش قراردادی بین کارفرما و پیمانکار منعقد می‌شود که هدف آن تسریع زمان پروژه و جلوگیری از اتلاف زمان و کاهش ریسک کارفرما می‌باشد. قرارداد epc به معنی طراحی، تامین تجهیزات و ساخت می‌باشد.

قرارداد EPC، یکی از قراردادهای پیمانکاری است که امور مالی پروژه را در این قرارداد، پیمانکار برعهده دارد و بعد از اتمام پروژه، پیمانکار هزینه‌های خود را که شامل سود تامین سرمایه و کارمزد می‌باشد را دریافت می‌نماید؛ اما سوال است نرم افزار ابری به چه معناست؟ برای امور حسابداری کدام نرم افزار بهتر است؟ برای دانلود نرم افزار حسابداری رایگان چکار باید انجام داد؟

قراردادهایی که در صنعت نفت و گاز بسته می‌شوند یکی از انواع نمونه‌های این قراردادها هستند.

نکات قرارداد epc

قراردادهای epcf بین سرمابه گذار و کارفرما

قرارداد EPC چه جایگاهی در کشور ما دارد؟

برای این‌که طرح‌های دولتی کارآمدتر و از اثربخشی بهتر برخوردار شوند، دولت با اتکا به قرارداد‌های EPC روند اجرای پروژه‌ها را سریع‌تر می‌کند؛ همچنین با توجه به قانون برنامه چهارم توسعه دولت حداقل 40% از قراردادهای پیمانکاری خود را تحت شرایط EPC اجرایی می‌کند.

دولت یکی از اصلی ترین مجریان استفاده از این روش است و در صنایعی مانند فولاد، انرژی، برق، نفت و موارد مشابه از این قرارداد استفاده می‌کنند.

ویژگی‌های قرارداد EPC

در نشریه 5490 سازمان برنامه و بودجه، قرارداد EPC با عنوان قراردادهای نوع یک، ابلاغ شده است که به این معنی می‌باشد که در تمامی پروژه‌هایی که از بودجه دولت تامین مالی می‌شوند، اجرای الزامات باید در دستور کار قرار بگیرد، از جمله ویژگی‌هایی که قرارداد EPC موارد زیر را می‌توانیم نام ببریم:

    • کاهش ریسک کارفرما و انتقال مسئولیت به پیمانکار
    • کاهش هزینه‌ها به دلیل مقطوع بودن قیمت‌ها
    • بالابردن امنیت و ضمانت در اجرای کار و سیستم تضمین کیفیت
    • تسریع در زمان پروژه وکاهش اتلاف زمان

بالا بردن امنیت و ضمانت در اجرای و سیستم تضمین کیفیت که در ویژگی‌های قرارداد epc نام بردیم، یکی از مهم‌ترین مواردی می‌باشد که سازمان‌ها با آن روبه‌رو هستند؛ برای اجرای این کار و افزایش روند توسعه، سازمان‌ها می‌توانند از نرم افزار تضمین کیفیت آرین سیستم استفاده نمایند.

مسئولیت کامل پیمانکار

در قرارداد EPC، کارفرما کلیه امور از جمله مسئولیت طراحی و اجرای کامل پروژه را به دست پیمانکار می‌سپارد، در این قرارداد اصطلاحی به نام حد مسولیت مالی پیمانکار وجود دارد، به معنی این که پیمانکار در جبران خساراتی که به کارفرما متحمل می‌شود حداکثر تعهد را دارد.

نکته
اگر پیمانکار نتواند تعهدات خود را انجام دهد کارفرما می‌تواند با مراجعه کردن به مراجع قانونی درخواست خسارت کند.

قیمت ثابت قرارداد

یکی از ویژگی‌های قرارداد EPC قیمت ثابت آن است، مسئول هزینه‌های بیش از اندازه و مدیریت کردن آن‌ها با پیمانکار است؛ اما می‌تواند در مواردی از کارفرما مبلغ اضافه را مطالبه کند؟ برای نمونه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • ریسک‌های مالی پروژه
    • تغییرات قانونی
    • تورم و افزایش هزینه‌ها و افزایش نرخ دستمزد
    • اضافه شدن طرح جدید به پروژه

امنیت قرارداد

امنیت قرارداد EPC از طریق ارائه ضمانت است که این ضمانت می‌تواند در قالب ضمانت شرکت مادر، ضمانت بانکی، پیش پرداخت اعمال شود، در واقع این ضمانت‌ها برای محافظت از منافع کارفرما است و از صاحب پروژه در برابر ضررهای احتمالی محافظت می‌کند.

طبق این قرارداد در صورتی که پیمانکار به تعهدات خود عمل نکند باید ضمانت نامه اجرایی به همراه جبران خسارت را به کارفرما ارائه کند.

ضمانت اجرای قرارداد

در قراردادهای EPC پس از این‌که قرارداد پیمان، توسط پیمانکار و کارفرما امضا شد، برای تضمین تعهدات پیمانکار ضمانت نامه‌ای که مبلغ آن نباید از 5% مبلغ پیمان کمتر باشد از بانک و موسسات بیمه‌ای که مورد تایید کارفرما هستند، تهیه و به کارفرما تسلیم می‌شود که تا یک سال دارای اعتبار می‌باشند.

آزمایش و تحویل

در قرارداد EPC که به قرارداد کلید در دست معروف است تمامی مسئولیت‌ها از جمله مسئولیت طراحی، تفصیلی و اجرا و راه‌اندازی به طور کلی با پیمانکار است و کارفرما بعد از تکمیل پروژه فقط با چرخاندن کلید، پروژه را آغاز می‌کند و تنها مداخله‌ای که کارفرما یا مشاوران آن می‌توانند کنند، تنها در مرحله نظارت و مناقصه می‌باشد.

تاریخ قطعی اتمام

تاریخ قطعی اتمام پروژه زمانی است که تمامی مسئولیت‌های پیمانکار در قبال رفع عیب و مشکلات به وجود آمده پایان یابد، زمان تحویل در قراردادهای EPC سه مرحله دارد که در تصویر زیر به آن‌ها اشاره نموده‌ایم.

تحویل قرارداد epc

سه مرحله برای تحویل قراردادهای epc

آشنایی با مزایا و معایب قرارداد EPC

قراردادهای epc دارای مزایا و معایبی می‌باشد که بهتر است با هر دوی آن‌ها، آشنا شوید تا انتخاب مطمئن‌تری داشته باشید، مزایا و معایب قرارداد شامل موارد زیر می‌باشد:

ردیف مزایای قرارداد EPC معایب قرارداد EPC
1 کاهش کلی هزینه‌ها کم‌تر شدن کنترل، مشارکت و مداخله کارفرما
2 داشتن آزادی عمل بیشتر برای پیمانکار  صرف زمان زیاد جهت انتخاب مشاور و پیمانکار
3 افزایش سرعت در پیشرفت و اجرای پروژه بروز تاخیر و کاهش کیفیت به دلیل تعدد مشاوران و پیمانکاران
4 یکپارچه شدن و یکدست شدن بیشتر پروژه

مزایای قرارداد EPC

استفاده و پذیرش گسترده قراردادهای EPC به این علت می‌باشد که این قراردادها دارای قیمت‌های ثابت و تاریخ‌های مشخص هستند و به همین دلیل تامین مالی آن توسط سرمایه گذاران مالی به راحتی امکان پذیر می‌باشد، مزایای دیگر این قرارداد به شرح زیر می‌باشد:

    • عدم وجود پیمانکاران مختلف یکی از مزیت‌های مهم قرارداد EPC است.
    • پیشرفت پروژه سرعت بالاتری می‌گیرد؛ زیرا همه امور در دست یک پیمانکار است و هماهنگی کارها بسیار آسان می‌شود. زمان پروژه در این روش به علت هم‌پوشانی سه فاز E و P و C کوتاه‌تر می‌شود.
    • صرفه جویی در هزینه و زمان به علت مشخص بودن قیمت و مشخص بودن زمان تحویل

معایب قرارداد EPC

پروژه‌های ساخت و ساز تحت این قرارداد پرهزینه می‌باشند، علت آن هم بالا بودن کارمزد پیمانکاران به علت ریسک بالایی است که متحمل می‌شوند، از دیگر معایب و مشکلات قرارداد EPC می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • در قراردادهای EPC کارفرما کنترل کم‌تری بر انجام پروژه دارد و تمامی مسئولیت‌ها بر دوش پیمانکار است.
    • کاهش کیفیت به علت کم رنگ بودن نقش کنترلی و نظارتی کارفرما بر کار
    • به علت بالا بودن مسئولیت پیمانکار در این روش مبلغ قرارداد پیمانکار هم بالا می‌رود.

فازهای قرارداد EPC

قراردادهای EPC دارای سه فاز به شرح زیر می‌باشند:

    1. فاز Engineering: که با (E) آن رانشان می‌دهند که به آن فاز مهندسی و طراحی می‌گویند.
    2. فاز Procurement: که با (P) آن را نشان می‌دهند که به آن فاز تامین و تدارکات می‌گویند، در این فاز به تهیه کردن تجهیزات و مواد موردنیاز برای انجام پروژه می‌پردازند.
    3. فاز Construction: که با (C) آن را نمایش می‌دهند که به آن فاز نصب/ ساخت نهایی و اجرا می‌گویند.

طراحی

در فاز مهندسی و طراحی نیاز است که مدارک، اسناد و نقشه‌های فنی جهت طراحی و ساخت تجهیزات تهیه شوند، این مرحله از مهم‌ترین فعالیت‌های قبل از پروژه است، زیرا به برآورد کردن هزینه‌ها کمک می‌کند. طراحی در دو مرحله انجام می‌شود:

    1. طراحی مفهومی
    2. طراحی تفصیلی

تدارکات

در این مرحله نیاز است که مواد و کالاهای مورد نیاز جهت انجام پروژه تهیه و بر فروشندگان و تامین کنندگان نظارت شود، برای نمونه ساخت مخازن و خرید کردن اتصالات را می‌توان نام برد.

در این فاز به تهیه بودجه و تبدیل آن به فعالیت‌های ملموس می‌پردازند، در فاز تدارکات، تیم مربوطه با وارد شدن به سیستم مدیریت اطلاعات و با مطالعه مستندات دریافتی و با آگاهی از فیلد فنی آن درخواست، اقدام به ایجاد پکیج خرید و تهیه کردن مستندات مربوط به خرید آن مدرک می‌نمایند.

اجرا

در این مرحله نیاز به نصب کردن اقلام تجهیزات و اجرای فعالیت در نهایت ساخت و راه اندازی آن است، پیشرفت کردن پروژه برا اساس حجم و مقدار کار لازم که جهت تکمیل شدن خرید صورت گرفته است کنترل می‌شود.

در فاز اجرا، طبق برنامه‌ای که از فاز قبلی به دست آمده تیم پروژه را به سوی انجام موثر فعالیت‌های پروژه هماهنگ می‌کنند؛ از انواع قراردادهای EPC می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • قرارداد پیمانکاری EPC
    • قرارداد پیمانکاری EP
    • قرارداد پیمانکاری EC
    • قرارداد پیمانکاری PC
    • قرارداد پیمانکاری EPCF

نرم افزار مدیریت قراردادها چیست؟

با بزرگ‌تر شدن سازمان‌ها و افزایش حجم زیاد قراردادها، سازمان‌ها باید برای مدیریت و کنترل کردن قراردادها از  نرم افزار مدیریت قراردادها استفاده کنند؛ زیرا در صورت عدم استفاده از نرم افزار متحمل هزینه زیادی می‌شوند.

یک نمونه از شرکت‌هایی که اقدام به تولید نرم افزار کرده است، شرکت آرین سیستم است، در واقع با استفاده از نرم افزار مدیریت قراردادها کلیه مراحل از تهیه پیش نویس تا تسویه حساب به طور کامل ثبت می‌شوند و به مدیران این امکان را می‌دهد که همه سطوح را از پایین به بالا بررسی کنند.

چرا نرم افزار مدیریت قراردادها؟

به مرور زمان و با افزایش قراردادها، کنترل کردن هزینه‌ها و پرداخت‌های آن دشوار و غیرممکن می‌شود و باعث زیان پروژه می‌شود، اما با استفاده از نرم افزار مدیریت قراردادها می‌توان این مشکلات را برطرف کرد و به آسانی صورت وضعیت‌ها را بررسی کرد.

همچنین باعث یکپارچگی و کاهش ریسک خطاها می‌شود و می‌توان به راحتی بر کارها نظارت کرد. مزایای نرم افزار مدیریت قراردادها را در تصویر زیر نام برده‌ایم.

مزیت‌های نرم افزار قرارداد epc

دلایلی برای انتخاب نرم افزار مدیریت قراردادها

معرفی نرم افزار مدیریت قراردادهای آرین سیستم

با توجه به درخواست سازمان‌ها و با توجه به انبوه شدن اطلاعات همچنین برای سهولت در ارائه خدمات  فروش،  شرکت آرین سیستم نرم افزار مدیریت قراردادها را راه اندازی کرد، در واقع این نرم افزار برای ثبت و کنترل کردن  حجم زیاد اطلاعاتی که در زمان بستن قرارداد وجود دارد راه اندازی شده که باعث تسریع امور می‌شود. به نظر شما بهترین نرم افزار اتوماسیون اداری چه ویژگی هایی دارد؟

نتیجه گیری

باتوجه به مشغله کارفرمایان، آن‌ها ترجیح می‌دهند امور خود را به یک پیمانکار بسپارند و فقط در مرحله راه اندازی با چرخاندن کلید، پروژه را شروع کنند؛ باتوجه به قرارداد EPC کلیه امور از صفر تا صد به پیمانکار محول می‌شود و تمامی ریسک‌ها از کارفرما به پیمانکار منتقل می‌شود.

در مقاله‌ای که خواندید سعی کردیم تمام نکات قراردادهای epc را نام ببریم و شما را با نرم افزار مدیریت قراردادها نیز آشنا کنیم. در پایان اگر سوال و یا پیشنهادی در خصوص مقاله و قرارداد دارید می‌توانید در قسمت ثبت دیدگاه برایمان بنویسید تا در اسرع وقت کارشناسان مجموعه پاسخ دهند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
در صورتی که سوالی ندارید به دیگران کمک کنید تا مشکلشان حل شود!