داده پردازی آرین سیستم | نرم افزار ERP | Automation | BPMS
عضویت در خبرنامه

آشنایی با هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp

هزینه های پیاده‌سازی ERP چقدر است؟

هزینه های پیاده سازی نرم افزار ERP در سازمان به عوامل مختلفی از جمله اندازه سازمان، نوع صنعت و پیچیدگی نیازمندی های سازمان بستگی دارد که برای کاهش این هزینه ها، سازمان باید یک برنامه ریزی دقیق روی بودجه و زمان بندی داشته باشند و تا جای ممکن سفارشی سازی نرم افزار را به حداقل برسانند.
در این مقاله ضمن ارائه عوامل موثر بر هزینه های پیاده سازی ERP به مراحل اصلی پیاده سازی نرم افزار شامل برنامه ریزی، توسعه، استقرار و پشتیبانی و هزینه های هر یک خواهیم پرداخت.

هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp چه میزان است؟ آیا می‌توان با کم‌ترین هزینه در سازمان سیستم erp را پیاده سازی نمود؟ سازمان ها برای یکپارچه سازی، اتوماسیون و افزایش عملکرد شرکت متحمل یکسری هزینه ها می‌باشند تا بتوانند سیستم ای آر پی را اجرا نمایند؛ اما برای افزایش سودآوری و ادامه مسیر، باید بتوانند این هزینه ها را مدیریت نمایند.

هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp در زمینه‌های مختلف قابل شناسایی می‌باشد که نمی‌توان رقم دقیقی را در نظر گرفت؛ زیرا تمامی هزینه‌ها بستگی به عوامل مختلفی دارد که ما قصد داریم در مقاله پیش رو در خصوص هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp و نحوه برآورد و در آخر در مورد استقرار نرم افزار erp در سازمان بحث کنیم و نکاتی را بازگو نماییم تا راهنمایی برای خوانندگان باشد.

خواندن مقاله هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

مدیران مالی
حسابداران
کسانی که قصد دارند سیستم erp را در سازمان خود پیاده سازی کنند

عوامل موثر در پیاده سازی نرم افزار erp

در ابتدای کلام باید بگوییم که مفهوم erp مخفف شده ی (Enterprise Resource Planning) همان برنامه ریزی منابع سازمانی است که طیف وسیعی از فعالیت‌های سازمان را شامل می‌شود و تمام اطلاعات سازمان را در قالب یک بانک اطلاعاتی به طور پیوسته، منظم و دقیق جمع آوری، نگهداری و مدیریت می‌نماید.

اما چگونه می‌توان نرم افزار erp را در سازمان پیاده سازی نمود تا بتوانیم از مزایا و قابلیت‌های آن به طور کامل و جامع استفاده کنیم؟ برای پیاده سازی نرم افزار erp در سازمان عوامل مختلفی موثر هستند که شامل موارد زیر می‌باشند:

    • طراحی و برنامه ریزی
    • توسعه
    • استقرار نرم افزار
    • پشتیبانی و به روز رسانی

در ادامه مطالب موارد فوق را با جزئیات بیشتری شرح خواهیم داد؛ بنابراین می‌توانید با ادامه مطالعه درک بیشتری از نحوه پیاده سازی و نحوه برآورد هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp داشته باشید و سازمان خود را در مسیر درست و مشخصی پیش ببرید.

طراحی و برنامه ریزی از عوامل موثر در پیاده سازی erp

اولین عاملی که در پیاده سازی نرم افزار ای آر پی در سازمان اثرگذار است و باید انجام شود، طراحی و برنامه ریزی می‌باشد؛ طبیعتا در هر موضوعی که بخواهید قدم بردارید باید یک پیش زمینه در مورد مبحث بدانید، به طور مثال شما قصد خرید تجهیزات برای سازمان خود دارید، آیا می‌توانید بدون تحقیق و پرس و جو انتخاب درستی داشته باشید؟

این مرحله به این معناست که شما باید پیش از هر اقدامی در مورد برنامه ریزی منابع سازمانی و قابلیت‌های آن در زمینه سازمان خود تحقیق کنید و با توجه به اهداف و خواسته هایی که در سازمان خود مشخص کرده‌اید، مسیر برنامه ریزی منابع سازمانی را انجام دهید.

طراحی و برنامه ریزی در پیاده سازی نرم افزار erp

طراحی و برنامه ریزی سازمان در پیاده سازی erp

در این مرحله با تامین و تخصیص منابع مالی دامنه فعالیت و عملکرد ای آر پی در سازمان را مشخص کنید، مرحله طراحی و برنامه ریزی از مراحل کوچک‌‎تری تشکیل شده‌اند که شامل موارد زیر می‌باشند:

    • تیم پروژه تشکیل دهید: این تیم باید رهبر اجرایی، مدیر پروژه و افراد متخصص داشته باشد که از دانش بسیاری در زمینه فناوری اطلاعات، منابع پروژه و پشتیبانی اطلاعات برخوردار باشند تا بتوانند تیم را مدیریت نموده و پیاده سازی erp را رهبری کنند.
    • میزان بازدهی مورد انتظار را پیش بینی کنید.
    • رهبری تعیین نمایید.
    • به کارمندان اطلاع دهید: در پیاده سازی و استقرار erp نیاز به کارمندان و افراد زبده دارید که بتوانند با سیستم کار کنند؛ به همین خاطر باید به کارکنان خود اطلاع دهید که قرار است در سازمان تغییرات اجرا و erp پیاده سازی شود تا بتوانند خود را با شرایط جدید وفق دهند.

توسعه، گامی در پیاده سازی erp

در خصوص مبحث طراحی و برنامه ریزی بیان کردیم که برای پیاده سازی erp نیاز به یک طراحی، برنامه ریزی و انتخاب سیستم مناسب کسب و کار خود دارید تا بتوانید مستندسازی فرآیندهای تجاری و شکاف های عملکردی سازمان را شناسایی و بررسی کنید.

اکنون بعد از انجام تمام مراحل و موارد ذکر شده، وارد گام بعدی یعنی توسعه خواهید شد، بعد از انتخاب سیستم erp باید بتوانید آن را با توجه به اهداف و منابع سازمانی خود توسعه دهید و مرحله توسعه را با پیکربندی، سفارشی سازی و پشتیبانی نسبت به اطلاعات مراحل قبلی به پایان برسانید.

با توسعه که گامی در پیاده سازی سیستم و نرم افزار erp در سازمان است، می‌توانید نقاط ضعف سازمان خود را کنترل و نقاط قوت را تقویت نمایید، بودجه را پیش بینی کرده، در آخر براساس مقیاس پذیری، عملکرد و امنیت، سیستم را در سازمان ارزیابی کنید.

استقرار نرم افزار erp

اکنون پس از طراحی، برنامه ریزی و توسعه موارد، زمان نصب و استقرار نرم افزار erp در سازمان می‌باشد، استقرار به چه معناست؟ استقرار ERP به فرآیند پیاده‌سازی و راه‌اندازی یک سیستم برنامه‌ریزی منابع سازمانی (ERP) در یک سازمان گفته می‌شود، این فرآیند شامل مجموعه‌ای از فعالیت‌ها است که از انتخاب نرم‌افزار مناسب تا آموزش کاربران و بهره‌برداری کامل از سیستم را در برمی‌گیرد.

اهمیت استقرار در پیاده سازی نرم افزار erp

استقرار erp در سازمان

اهمیت استقرار ERP در چند مورد خلاصه می‌شود که در این بخش به چند مورد از آن اشاره می‌کنیم:

    • یکپارچگی اطلاعات: با استقرار ERP اطلاعات همه بخش‌های سازمان در یک سیستم واحد جمع‌آوری و مدیریت می‌شود که باعث افزایش دقت و کاهش خطاهای انسانی می‌شود.
    • بهبود تصمیم‌گیری: دسترسی به اطلاعات دقیق و به‌روز امکان تجزیه و تحلیل داده‌ها و ارائه گزارش‌های مدیریتی را فراهم می‌کند که به تصمیم‌گیری بهتر مدیران کمک می‌کند.
    • افزایش بهره‌وری: خودکارسازی فرآیندها و کاهش کارهای تکراری باعث افزایش سرعت و دقت انجام کارها و در نتیجه افزایش بهره‌وری سازمان می‌شود.
    • کاهش هزینه‌ها: با حذف سیستم‌های قدیمی و کاهش نیاز به نیروی انسانی برای انجام کارهای تکراری هزینه‌های عملیاتی سازمان کاهش می‌یابد.

با استقرار ERP در سازمان مدیران می‌توانند دید گسترده‌ای نسبت به سازمان داشته باشند که در نهایت این امر منجر به آشکار شدن فرآیندهای دستی ناکارآمد می‌شود، با برطرف کردن مشکلات آشکار شده، صرفه‌جویی زیادی در رابطه با زمان و هزینه می‌شود و همچنین فرصت‌های پیشرفت برای سازمان فراهم می‌گردد.

پشتیبانی و به روزرسانی، از عوامل پیاده سازی erp

مهم‌ترین عامل در پیاده سازی erp، پشتیبانی و به روز رسانی می‌باشد؛ پشتیبانی و به روز رسانی بعد از نصب و پیاده سازی erp موجب حفظ مشتریان، کاربران و همچنین استفاده بیشتر از مزایای سیستم می‌گردد.

پشتیبانی و به روز رسانی مداوم سیستم و نرم افزار erp در بازخورد و توسعه امکانات سخت افزاری و نرم افزاری می‌شود و در آخر با اتوماسیون اداری می‌تواند مشتری مداری را افزایش داده و رضایت بیشتری جلب کند.

در ادامه باید نکته ای را متذکر شویم، نرم افزارهای erp بسیاری توسط شرکت‌های نرم افزاری تولید شده‌اند و شما تنوع انتخاب بالایی دارید؛ اما نرم افزاری باید انتخاب کنید که بتواند خواسته ها و نیازهای سازمان شما را برآورده کند و قابلیت به روز رسانی نیز داشته باشد.

البته اگر نرم افزار erp ابری را انتخاب نموده‌اید؛ ممکن است از طرف شرکت تولید شده به طور خودکار به روز رسانی شود.

بررسی هزینه های پیاده سازی ERP

عوامل و مراحل پیاده سازی نرم افزار را بیان کردیم، اما هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp شامل چه هزینه‌هایی می‌باشد؟ در خصوص موضوع هزینه های پیاده سازی erp نمی‌توانیم قاطعانه موارد و عواملی را بیان کنیم و یا یک ماشین حساب دست بگیریم و با عدد و ارقام شما را راهنمایی کنیم، در قسمت بعدی نحوه برآورد هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp را بیان خواهیم نمود.

نحوه برآورد هزینه‌های پیاده‌سازی ERP

در مطلب قبلی اشاره نمودیم که نمی‌توانیم دقیق بگوییم که هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp در سازمان چه میزان است، پس انتظار نداشته باشید که در مطالب مقاله به طور مثال بگوییم پیاده سازی 50 میلیون یا کم‌تر و بیشتر هزینه دارد.

در زمان برآورد هزینه های پیاده سازی باید به هزینه نصب، هزینه آموزش، هزینه نگهداری erp و هزینه پشتیبانی erp و غیره توجه داشته باشید، در ادامه هزینه ها را نام خواهیم برد.

هزینه‌های مربوط به نرم‌افزار

دانستیم که نحوه برآورد هزینه و حتی عوامل موثر در پیاده سازی نرم افزار erp چیست و در هر مرحله چه نکاتی را باید رعایت کنیم، اما آیا خودِ نرم افزار نیز هزینه‌ای دارد؟ در بازار نرم افزار erp رایگان وجود دارد که برخی از شرکت‌ها به دلیل رایگان بودن اشتیاق زیادی به استفاده دارند؛ اما توصیه می‌کنیم از آن‌ها استفاده نکنید چون مشکلات فراوانی را به دنبال دارد.

بنابراین پاسخ سوال را در این قسمت مطرح می‌کنیم که بله خودِ نرم افزار نیز هزینه دارد و آن شامل 2 مورد زیر است:

    1. خرید نرم افزار erp
    2. هزینه های سفارشی سازی نرم افزار

خرید نرم افزار erp

اولین هزینه ای که باید پرداخت کنید، خرید نرم افزار erp می‌باشد. نرم افزار ERP با جمع آوری اطلاعات از واحدهای مختلف سازمان باعث ایجاد ارتباط و هماهنگی خواهد شد، ماژول‌های سیستم ERP شامل منابع انسانی، مالی، اداری، بازرگانی، صنایع و دولتی است که با ایجاد انباره‌ای از داده‌ها و اطلاعات سازمان، امکان استفاده سریع و به موقع از اطلاعات را برای تصمیم گیری دقیق در اختیار مدیران قرار می دهد.

مجموعه یکپارچه ERP تمام بخش‌های کسب و کار را پوشش داده و با ایجاد شرایط مناسب برای مدیران جهت تمرکز روی موارد مهم، ارزیابی ریسک‌ها و تصمیم گیری سریع، افزایش سودآوری و بهبود فرآیندهای مختلف کسب و کار را به همراه دارد.

قابلیت تعریف و ایجاد محدودیت دسترسی، چندکاربری بودن، مدیریت انعطاف پذیری، سرعت بالا، فرآیندگرایی و اطلاعات محور بودن نرم افزار ای آر پی از ویژگی‌های شاخص و تمایز دهنده این نرم افزار با رقیبان خود است.

سفارشی سازی در هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp

ویژگی های موثر erp بر هزینه های پیاده سازی erp

هزینه‌ های سفارشی سازی نرم افزار

هزینه های سفارشی سازی نرم افزار با توجه به قابلیت‌ها و امکاناتی که قصد سفارشی سازی آن‌ها را دارید تعیین می‌شود؛ بنابراین دانستیم که تعیین هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp تماما به خواسته ها و نیازهای سازمان شما بستگی دارد و نمی‌توان قیمت دقیق و مشخصی را بیان کرد. قابلیت ها و ویژگی‌های نرم افزار erp که می‌تواند در هزینه‌ها اثرگذار باشد شامل موارد زیر است:

ردیف هزینه های سفارشی سازی نرم افزار erp
1 مدیریت یکپارچه سازی سازمان و مدیریت اطلاعات در کلیه واحدهای سازمانی
2 انعطاف پذیری و هوشمندی نرم افزار ای آر پی با قابلیت سازگاری با نیازهای روز کسب و کار
3 فرآیند محوری سیستم erp با قابلیت ابزارهای فرم ساز و گزارش گیر حرفه ای
4 انطباق با نرم افزارهای خروجی ساز
5 تحت وب بودن و ابری erp با رعایت استانداردهای جهانی بدون محدودیت زمانی و مکانی
6 پوشش دهی کلیه وجوه مرتبط با کسب و کارهای بزرگ
7 ارائه اطلاعات صحیح با حداکثر دقت برای مدیریت اهداف
9 ارائه تصویر شفاف از عملکرد و پیش بینی آینده
10 ارزیابی ریسک و تصمیم گیری سریع‌تر‌

هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp

هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp شامل 5 مورد است که در تصویر زیر آن‌ها را شرح داده‌ایم.

هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp

پیاده سازی نرم افزار erp و هزینه های جاری

هزینه های مشاوره (Consulting)

زمانی که شرکت و سازمان قصد خرید نرم افزار دارند، باید از شرکت‌های نرم افزاری مشاوره بگیرند تا نرم افزاری را انتخاب کنند که طبق دامنه فعالیت و عملکرد سازمان پیش برود و بتواند خواسته ها و نیازهای سازمان را نیز برآورده نماید.

شما نمی‌توانید بدون تحقیق و مشاوره نرم افزاری را برای سازمان خود انتخاب کنید؛ زیرا مشکلاتی که به همراه دارد ممکن است بسیار پرهزینه تر از هزینه مشاوره باشد، پس پیشنهاد ما این است که قبل از هر اقدامی با شرکت‌های نرم افزاری معتبر مشورت داشته باشید.

هزینه های تنظیم و پیکربندی (Implementation)

بعد از آن که نرم افزار در سازمان راه اندازی و پیاده سازی شد، باید طبق اطلاعات و منابع مالی، اداری، انسانی و زنجیره تامین سازمان تنظیم و پیکربندی شود؛ انجام این مراحل باید توسط افرادی انجام شود که تخصص و تجربه کافی دارند.

هزینه آموزش (Training)

طبیعی است که کارکنان در روزهای اول پیاده سازی نتوانند با نرم افزار erp کار کنند و مشکلات کوچکی پیش آید، به خاطر همین شما به عنوان مدیر و سرپرست سازمان باید آموزش‌هایی را برای کارکنانتان مهیا نمایید تا بتوانند در کوتاه ترین زمان نحوه کار با نرم افزار را یاد بگیرند.

هزینه های زیر ساخت (Infrastructure)

ممکن است پس از راه اندازی نرم افزارERP یا همان برنامه ریزی منابع سازمان بخواهید ماژول‌ها و زیرساخت‌هایی را اضافه کنید که این مورد نیز جزء هزینه های پیاده سازی نرم افزار ERP به شمار می‌آید، البته زیر ساخت‌ها نیز باید مطابق با برنامه و فعالیت سازمان انتخاب شوند.

هزینه های پنهان پیاده سازی نرم افزار erp

در مورد هزینه‌های کلی و آشکار پیاده سازی نرم افزار ERP مطالبی را شرح دادیم تا بتوانید به صورت کامل با هزینه های پیاده سازی نرم افزار ERP آشنا شوید، اکنون می‌خواهیم هزینه های پنهان پیاده سازی را بازگو کنیم که شامل دو مورد زیر است:

    1. هزینه تغییر فرآیندها
    2. هزینه نگهداری و پشتیبانی

هزینه تغییر فرآیندها

ممکن است قصد داشته باشید در نرم افزار فرآیندها و استراتژی‌هایی را تغییر دهید تا طبق فعالیت سازمان شما عمل نماید، برای این کار می‌توانید با پرداخت هزینه‌های از شرکت نرم افزاری بخواهید که فرآیندهای نرم افزار را طبق خواسته شما و دامنه فعالیتی سازمان تغییر دهد.

هزینه نگهداری و پشتیبانی

هر نرم افزاری که تهیه کنید نیاز به امنیت دارد تا با خیال راحت بتوانید اطلاعات و داده‌های مهم سازمان را در آن ثبت کنید، هزینه نگهداری ERP و هزینه پشتیبانی ERP نیز یکی از هزینه‌های ضروری است که برای ادامه روند فعالیت سازمان و عدم شکست میان رقبا باید پرداخت کنید.

چطور هزینه های پیاده سازی erp را کم کنیم؟

تمام هزینه های پیاده سازی نرم افزار ERP را شناختید و دانستید که در زمان پیاده سازی باید چه هزینه‌هایی پرداخت کنید، اما چگونه می‌توان این هزینه ها را کاهش داد تا سود بیشتری به دست آوریم؟ اگر طبق مراحل زیر پیش بروید، می‌توانید هزینه‌های سازمان را کاهش دهید:

    • بودجه سازمان را کنترل کنید.
    • ماژول‌های سفارشی را به حداقل برسانید.
    • فقط ماژول‌های مهم را بخرید.
    • از نرم افزار erp مبتنی بر ابر استفاده کنید.

نتیجه گیری

هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp شامل هزینه های مشاوره، هزینه های تنظیم و پیکربندی، هزینه آموزش، هزینه های زیر ساخت و هزینه های انتقال داده است که سازمان‌ها باید با توجه به فعالیت سازمان و خواسته‌های موسسه خود آن‌ها را انجام دهند.

در مقاله هزینه های پیاده سازی نرم افزار erp به صورت کامل و جامع شرح داده شده است که می‌توانید با توجه به گفته‌ها، هزینه‌های پیاده سازی را در سازمان خود برنامه ریزی کنید و در انتها سوالات، نظرات و پیشنهادات خود را از طریق دیدگاه با ما در میان بگذارید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
در صورتی که سوالی ندارید به دیگران کمک کنید تا مشکلشان حل شود!